ARCHIV BUNĚK 133.

Uchování kmenových buněk
 

Použití kmenových buněk k regeneraci lidských tkání nabývá vzhledem k pokračujícím výzkumům na významu. Letošní Nobelova cena byla udělena za vědecký výzkum v oblasti kmenových buněk a získali ji dva Američané a jeden Brit (Mario Capecchi, Martin Evans a Oliver Smith). Kmenové buňky jsou základní stavební jednotkou našeho organizmu a jsou přítomny v pupečníkové krvi, kterou lze odebrat při porodu. Odběr takto získaných kmenových buněk nepředstavuje žádné riziko pro matku ani dítě a navíc je zcela bezbolestný. Buňky jsou navíc velmi životaschopné, a to díky tomu, že jsou odebrány na samém počátku života dítěte. Kromě toho při pozdějším použití neexistuje riziko odmítnutí buněk organismem či infikování neznámou chorobou.  


Společnost Cryo-Save CZ poskytuje budoucím rodičům úplnou soupravu na odběr pupečníkové krve, která je při porodu použita porodníkem. Krev je z pupečníku odebrána a získaný vzorek je předplacenou kurýrní službou odeslán ke zpracování, analýze a uskladnění. Kmenové buňky jsou z krve odděleny a vzorek je otestován na přítomnost nemocí. Po ujištění, že je vše v pořádku je vzorek v laboratorních podmínkách zmražen v tekutém dusíku, kde je uložen po dobu nejméně 20ti let. Takto uložené kmenové buňky lze v případě potřeby v budoucnu použít k léčebné terapii.


Cryo-Save poskytuje uskladnění po dobu prvních 20 let, po uplynutí se již dospělý může rozhodnout, zda chce ve službě pokračovat.

 


Více informací naleznete na našich webových stránkách www.cryo-save.cz